Úžera vs. bezpečná pôžička - pozor na podvodníkov

Reklamy na pôžičky od súkromných spoločností a osôb zneju pompézne a sľubujú vám peniaze za výhodných podmienok. Nie vždy sa ale takáto pôžička skutočne oplatí a mnohokrát vás privedie do hlbších finančných problémov. Ako spoznáte úžeru od bezpečné pôžičky a prečo neunáhliť podpis zmluvy?

Ako spoznať podvodnú pôžičku?

K bankovým pôžičkám pristupujte s istou dávkou opatrnosti. Bohužiaľ sa medzi solídnymi poskytovateľmi objavujú aj podvodníci, ktorí zneužívajú dôverčivosť a nevedomosti ľudí. Pri výbere pôžičky postupujte nasledovne:

Zistite si o spoločnosti informácie

Zapátrajte na internete po tom, či ide o spoločnosť s obchodnou históriou a člena Slovenskej leasingovej a finančnej asociácie. O niečo zložitejšie sa vyhľadávajú informácie o súkromných investoroch. Prejdite si preto diskusie a skúsenosti ostatných klientov a radšej oslovte investorov cez aukčné portály s P2P pôžičkami.

Zaujímajte sa o podmienky

Zmluvné podmienky a ustanovenia písaná drobným písmom vám poodhalí, či sa náhodou nejedná o úžerníka. Varovaním je RPMN vyše 100%, vysoké sankcie v rádoch stoviek až tisícoviek eur, poplatky vopred alebo ručenie nehnuteľnosťou malých súm.

Podpíšte zmluvu, ktorej rozumiete

Vždy si prečítajte, čo podpisujete. Podvodné firmy vám nedajú predzmluvné formuláre a často vám predloží zmluvu s prázdnymi miestami s tým, že sa to tam potom doplní. Známkou neseriózneho jednania je tiež nátlak na podpísanie zmluvy a neochota dať vám čas na jej preštudovanie.

Je dobré vedieť konečnú splatnú sumu

Niektoré nepoctivé spoločnosti vám až do poslednej chvíle tají, aké budú splátky, koľko vám požičiajú a akú sumu musíte vrátiť. Kým vy ste vyplnili všetky potrebné údaje a prezradili aj citlivé informácie, spoločnosť používa úhybné manévre a často vás núti volať na spoplatnené infolinky.

AKO RÝCHLO ZOHNAŤ PENIAZE

Tiež by ste radi poznali odpoveď na otázku, kde vziať peniaze? Najrýchlejšou cestou je bezpochyby pôžička, tou tŕnistejšiou zarábanie a sporenie.

NAJČASTĚJŠIE CHYBY PRI VÝBERE PÔŽIČKY

Snažte sa zistiť viac podrobností a vyvarujte sa najčastejším chybám pri výbere pôžičky. O aké ide?

AKO UŠETŘIT STOVKY EUR ROČNĚ

S našimi tipmi sa vám podarí usporiť niekoľko stoviek eur a utvoriť si finančnú rezervu na horšie časy.