Ako zatočiť s dlhmi?

Pôžičky pomáhajú splniť naše sny a túžby, ale niekedy prerastú v ťažko riešiteľný problém. Prekliatím sa stávajú v momente, keď prídeme o prácu, dlhodobo maródujete alebo sme podcenili svoju schopnosť splácať. Neschovávajte sa ale pred finančnými problémami pod perinu a raz navždy zatočte s dlhmi. Stačí sa držať nasledujúcich pravidiel.

Zamerajte sa na čisté príjmy

Vypočítajte si svoj čistý mesačný príjem, ale nezahŕňajte do neho náhodný príjem, prémie ani bonusy. Zistíte, s koľkými peniazmi mesačne disponujete. Ak sa objaví mimoriadny príjem alebo odmeny v zamestnaní, použite jednu tretinu na úhradu dlhov, druhú uložte na účet do rezervy a za tretiu si kúpte niečo pre seba.

Spíšte si všetky výdavky

Poznačte si pravidelné mesačné výdavky a ročné výdavky vydeľte dvanástimi. Výdavky dennej potreby si zapisujte a utvorte si rozpočet na každú kategóriu. Na konci mesiaca uvidíte, akú kategóriu ste prečerpali a kde ušetrili. Výdavky za telefón, internet a poistenie sa pokúste znížiť zmenou poskytovateľa alebo aktualizáciou zmlúv. Prečítajte si tipy, ako ušetriť stovky .

Cieľom je vybalancovaný rozpočet

Ďalším krokom je zhodnotenie príjmové a výdavkové stránky. Po niekoľkých týždňoch odhalíte pravidelné mesačné výdavky a výdavky dennej potreby. Tie zredukujte do tej miery, aby ste vyrovnali svoj rozpočet a mali na splácanie dlhov. Ideálny stav nastáva, keď sú príjmy vyššie ako výdavky a ste schopní vytvoriť finančnú rezervu.

Likvidujte dlhy od najdrahšieho k najlacnejšiemu

Ak ste sa zadlžili u viac bánk a nebankových spoločností a máte kreditnú kartu, spotrebiteľský úver, kontokorent a ďalšie pôžičky , zvážte ich konsolidáciu . Funguje to na tom princípe, že finančná inštitúcia za vás zaplatí dlhy a vy jej splácate mesačne len jednu splátku. V prípade, že s konsolidáciou neuspejete, zbavte sa najprv najdrahšieho dlhu.

AKO RÝCHLO ZOHNAŤ PENIAZE

Tiež by ste radi poznali odpoveď na otázku, kde vziať peniaze? Najrýchlejšou cestou je bezpochyby pôžička, tou tŕnistejšiou zarábanie a sporenie.

NAJČASTĚJŠIE CHYBY PRI VÝBERE PÔŽIČKY

Snažte sa zistiť viac podrobností a vyvarujte sa najčastejším chybám pri výbere pôžičky. O aké ide?

AKO UŠETŘIT STOVKY EUR ROČNĚ

S našimi tipmi sa vám podarí usporiť niekoľko stoviek eur a utvoriť si finančnú rezervu na horšie časy.