Rady pri výbere pôžičky

Chceme je lacno a chceme ich hneď. Reč je o pôžičkách, ktoré sa stali bežnou súčasťou našich životov. Hocikedy si ale neurobíme čas na ich porovnanie a vezmeme prvú ponuku, ktorá sa nám naskytne. Pritom by ste mohli získať pôžičku s lepšími parametrami a ušetriť až niekoľko stoviek eur. Než unáhlene podpíšete zmluvu, prečítajte si nasledujúce rady.

Zamerajte sa na detaily pôžičky

Čo poskytovateľ pôžičky, to trochu iné podmienky. Ukazovateľom by nemal byť len úrok, ale aj výška RPMN, dĺžka splácania, výška splátok, podmienky získania, možnosť predčasného splatenia a sankcie za oneskorené splátky. Bezpečnejšie je požičať si u finančných inštitúcií s pozitívnou históriou.

Premyslite nastavenie pôžičky

Väčšina bánk a nebankových spoločností Vám umožní nastaviť si splátky a dobu splatnosti. Využite toho a stanovte si parametre úveru podľa Vašej finančnej situácie. K samotným splátkam pristupujte zodpovedne a kriticky zhodnoťte, či by ste ich zvládli splácať aj po výpadku príjmu.

Preštudujte si zmluvu

Zmluva musí obsahovať všetky náležitosti, na ktorých ste sa dohodli s veriteľom. Pred jej podpisom si dôkladne prejdite obchodné podmienky a vyžiadajte si vysvetlenie finančných výrazov a sporných ustanovení. Pri akejkoľvek pochybnosti pôžičku neuzatvárajte.

Neklamte

Ak Vám finančná inštitúcie nepožičala, zrejme Vás chcela ochrániť pred ďalším zadlžením alebo peňažnými problémy. Neuchýlite sa preto ku klamstvám a uvádzajte pravdivé informácie, ako je výška príjmu, finančná história alebo súčasné výdavky. Predídete strate dôveryhodnosti a negatívnym následkom.

Vyberte zodpovedajúci úverový produkt

Každý druh úveru sa hodí na niečo iné. Pre nákup automobilu sa oplatí účelový úver, pre obstaranie nehnuteľnosti hypotéka, pre zaplatenie nečakaných výdavkov kontokorent a pre financovanie viac vecí neúčelový spotrebiteľský úver.

AKO RÝCHLO ZOHNAŤ PENIAZE

Tiež by ste radi poznali odpoveď na otázku, kde vziať peniaze? Najrýchlejšou cestou je bezpochyby pôžička, tou tŕnistejšiou zarábanie a sporenie.

NAJČASTĚJŠIE CHYBY PRI VÝBERE PÔŽIČKY

Snažte sa zistiť viac podrobností a vyvarujte sa najčastejším chybám pri výbere pôžičky. O aké ide?

AKO UŠETŘIT STOVKY EUR ROČNĚ

S našimi tipmi sa vám podarí usporiť niekoľko stoviek eur a utvoriť si finančnú rezervu na horšie časy.