Najčastějšie chyby pri výbere pôžičky

L´udia často vezmú prvú ponuku pôžičky, bez toho, aby vykonali podrobnejšie prieskum u konkurencie. Pritom sa jedná o dôležitý krok v ich živote, ktorý prináša zadlženie aj na niekoľko rokov. Nebuďte pohodlní zisťovať si viac podrobností a vyvarujte sa najčastejším chybám pri výbere pôžičky. O aké ide?

Nie ste ochotní čakať

Záujemcovia o pôžičku sú väčšinou netrpezliví a peniaze chcú najlepšie hneď. Rozhodujúci je pre nich nielen úrok, ale aj rýchlosť schválenie pôžičky a prevod peňazí na účet. Rada je nasledujúci: nehľadajte pôžičky pod časovým tlakom, pretože môžete uzavrieť nevýhodnú zmluvu.

Orientujete sa podľa úroku

Spoločnosti vedia, prečo lákajú na nízky úrok, pretože ľudia na neho počujú. Pritom úrok nezohľadňuje náklady na pôžičku. Inú vypovedaciu hodnotu má RPMN (ročná percentuálna miera nákladov), z ktorej zistíte, na koľko Vás úver skutočne vyjde.

Přeceníte svoju schopnosť splácať

Pri plánovaní výšky splátok žiadatelia nepočítajú s nečakanými udalosťami, ako je dočasná pracovná neschopnosť alebo strata zamestnania. Vytvárajte si každý mesiac dostatočnú rezervu na mimoriadne výdavky a radšej splácajte menej a dlhšiu dobu.

Veríte reklamám

Ukazovali to v televízii, vytlačili to v novinách, musí to byť nutne výhodné - tak tymto sa pri výbere pôžičky neorientujte. Spoločnosti v reklame uvádzajú reprezentatívny príklad s nízkym úrokom, na ktorý rovnako väčšina žiadateľov nedosiahne. Nechajte si spracovať ponuku pre Vašu vlastnú situáciu a podľa toho sa rozhodnite.

Nerozumiete úverovej zmluve

Neverte na to, že za neprehľadnú a nezrozumiteľnú úverovou zmluvou stojí férová spoločnosť. Chcite pre vlastné dobro vedieť, čo podpisujete, a pátrajte na internete, čo znamenajú "tajomné" výrazy v zmluve, prípadne sa spýtajte odborníkov na ich význam.

AKO RÝCHLO ZOHNAŤ PENIAZE

Tiež by ste radi poznali odpoveď na otázku, kde vziať peniaze? Najrýchlejšou cestou je bezpochyby pôžička, tou tŕnistejšiou zarábanie a sporenie.

NAJČASTĚJŠIE CHYBY PRI VÝBERE PÔŽIČKY

Snažte sa zistiť viac podrobností a vyvarujte sa najčastejším chybám pri výbere pôžičky. O aké ide?

AKO UŠETŘIT STOVKY EUR ROČNĚ

S našimi tipmi sa vám podarí usporiť niekoľko stoviek eur a utvoriť si finančnú rezervu na horšie časy.