Ako sa správne zadlžiť

Niekedy sa zadlženiu nedá vyhnúť, zvlášť keď plánujete vlastné bývanie, obstaranie automobilu alebo chcete financovať štúdium svojho dieťaťa. Pôžičky patrí k životnému štýlu dnešných domácností a rozhodne sa nedá povedať, že je to zlé. Ak dodržíte zásady, ako sa správne a zodpovedne zadĺžiť, nie hrozi vám žiadne peňažné problémy.

Zásada č. 1 - Požičiavajte si na dôležité veci

Zadlžovať sa kvôli dovolenke alebo drahé elektronike nie je najlepší nápad. Úver použite na veci s dlhšou životnosťou, než aká je jeho splatnosť a vždy premýšľajte nad tým, či danú vec potrebujete k svojmu životu.

Zásada č. 2 - Zistite si celkovú cenu úveru

Nenechajte sa zlákať prvou ponukou s nízkou úrokovou sadzbou. Oveľa väčšiu vypovedaciu hodnotu má ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá udáva, koľko skutočne preplatíte za úver. Oplatí sa preto porovnať viac pôžičiek od rôznych finančných inštitúcií.

Zásada č. 3 - Nevytvárajte pôžičkou finančnú rezervu

Niektorí ľudia si požičiavajú, pretože nemajú z čoho našetriť na finančnú rezervu. Už ale nedomyslí, že sumu, ktorú dávajú na splátky, mohli dávať na stranu a utvoriť si rezervu. Než si unáhlene požičiate, zauvažujte nad tým, ako znížiť svoje výdavky.

Zásada č. 4 - Čítajte zmluvné podmienky

Uzavrieť zmluvu o pôžičke bez preštudovanie zmluvných podmienok sa vám môže v budúcnosti vypomstiť. Dôležité je prečítať si obchodné podmienky aj ustanovenia písaná drobným písmom a porozumieť všetkému. Zo zmluvy zistíte výšku všetkých pokút, či ide úver predčasne splatiť a kto by rozhodoval o prípadných sporoch.

Zásada č. 5 - Neberte si pôžičku na splácanie úveru

V prípade, že ste sa zadlžili, si dajte také predsavzatie, že pri neschopnosti splácať pôžičku si na vyrovnanie dlhu nedojednáte ďalší úver. Radšej sa snažte dohodnúť priamo s veriteľom na splátkovom kalendári.

AKO RÝCHLO ZOHNAŤ PENIAZE

Tiež by ste radi poznali odpoveď na otázku, kde vziať peniaze? Najrýchlejšou cestou je bezpochyby pôžička, tou tŕnistejšiou zarábanie a sporenie.

NAJČASTĚJŠIE CHYBY PRI VÝBERE PÔŽIČKY

Snažte sa zistiť viac podrobností a vyvarujte sa najčastejším chybám pri výbere pôžičky. O aké ide?

AKO UŠETŘIT STOVKY EUR ROČNĚ

S našimi tipmi sa vám podarí usporiť niekoľko stoviek eur a utvoriť si finančnú rezervu na horšie časy.